Miért van értelme a lábbeliket káros anyagokra tesztelni?

2022/03/11

A textíliákhoz hasonlóan a lábbeliket is általában hosszú ideig viselik, és azok gyakran közvetlenül érintkeznek a bőrrel. A cipő belsejében sokszor meleg és párás környezet jön létre a viselés során. A bőrcipők hosszú élettartamuk ellenére nem moshatók, ellentétben a textilanyagokból készült cipőkkel.

Ezért nagyon fontos, hogy a bőrből készült lábbelik ne tartalmazzanak káros anyagokat - különösen, mert igen sokféle összetevőből készülnek. A gyártás különböző szakaszaiban, például a bőr cserzésénél vagy a festésnél egészségre káros anyagok kerülhetnek a termékre, ugyanakkor a terméknek meg kell felelnie a jogi követelményeknek is.

Milyen termékeket tesztelünk és tanúsítunk az Ön számára?

Független, akkreditált laboratóriumainkban a LEATHER STANDARD by OEKO-TEX® szerint vizsgáljuk a kész cipőket (végtermékek), és a cipők gyártásához szükséges egyes alkatrészeket  is (felsőrész, köztalp, talpbetét, talpbetét, sarok stb.).

A LEATHER STANDARD by OEKO-TEX® szerinti tanúsításra általában akkor kerül sor, ha a cipő vagy az egyes elemek egésze főként bőrből készült.

Ha viszont az eladott termék legnagyobb része textilanyagokból áll, akkor a STANDARD by 100 OEKO-TEX® szerinti tanúsításra kerül sor.

Milyen előnyei vannak a LEATHER STANDARD lábbeli minősítésnek?

Márkák, kiskereskedők, beszállítók számára

  • Csökkentett piaci kockázat az összes jogi követelménynek való megfelelés révén
  • Hiteles fogyasztói kommunikáció egy független, világszerte elismert és széles körben használt termékcímke révén
  • Hozzáadott érték , mert Ön laboratóriumi vizsgálatokkal bizonyítja, hogy terméke egészségre nem káros
  • Átláthatóság és a tanúsítási költségek csökkentése a már tanúsított nyersanyagok és alkatrészek felhasználása révén

A fogyasztók számára

  • Átfogó és megbízható biztonság a globálisan szabványosított és évente frissített vizsgálati kritériumok, használathoz közeli vizsgálati módszerek, a tanúsítvány kiadását követő ellenőrző vizsgálatok révén
  • Hitelesség és nyomon követhetőség a hitelesített árucikkek érvényességének ellenőrzése révén

Mi teszi egyedivé a LEATHER STANDARD minősítésű lábbeliket?

A LEATHER STANDARD by OEKO-TEX® tanúsítványt a lábbelikre csak akkor adják ki, ha minden összetevő kivétel nélkül megfelel a LEATHER STANDARD RSL (Restricted Substances List, azaz aggodalomra okot adó vegyületek listája) előírt kritériumainak. A tanúsítás további előfeltétele egy helyszíni audit az értékesítési termék gyártójánál, azaz a cipőalkatrészek beszállítójánál vagy a végtermék készítőjénél. Így biztosítjuk, hogy a vállalaton belüli minőségbiztosítás alkalmas legyen az előírt OEKO-TEX® kritériumoknak való megfelelésre a folyamatos gyártás során.

Az Ön nagy előnye - az OEKO-TEX® moduláris rendszer

A LEATHER STANDARD minősítés moduláris: A tanúsított alapanyagok (pl. felsőrész, bélés) és az egyes összetevők (pl. talpbetét, köz- és járótalp) a későbbi gyártási szakaszokban újbóli laboratóriumi vizsgálat nélkül elismertek.

Meggyőző előnyök különösen a márkák és kiskereskedők, valamint a készruhagyártók számára:

  • A tanúsított végtermék humánökológiai biztonságáért viselt költségek és felelősség megoszlanak a teljes értékláncban.
  • A LEATHER STANDARD tanúsítvánnyal rendelkező alkatrészek használatával az értékesítésre kész lábbeli legyártása előtt biztosíthatja azt, hogy az minden fontos fogyasztói piacon megfeleljen a jogszabályi előírásoknak.
  • Az OEKO-TEX® Vásárlási útmutató (Buying Guide) a tanúsított nyersanyagok és összetevők ingyenes online könyvtárát kínálja Önnek, amelyre kifejezetten támaszkodhat is a beszerzésnél.
  • A LEATHER STANDARD tanúsítvány megkönnyíti és felgyorsítja a megfelelő beszállítók kiválasztását, ellenőrzését és a velük való kommunikációt.
  • A LEATHER STANDARD optimális eszköz az Ön operatív minőségbiztosításához, anélkül, hogy az humánökológiai termékbiztonság biztosításához know-how-t és erőforrásokat kellene fenntartania.
  • Lábbeli-kollekcióival Ön mindig naprakész a termékfelelősség tekintetében, mivel az OEKO-TEX® RSL-t évente frissítik, és összehangolják a nemzetközi jogszabályokkal valamint az iparági kezdeményezések káros anyagokra vonatkozó követelményeivel.