50 000+ érvényes OEKO-TEX® tanúsítvány

2024/09/16

A nemzetközi OEKO-TEX® szövetség töretlen pozitív üzleti növekedést mutat a frissen kiadott éves beszámoló szerint, amelyben kihangsúlyozzák a szoros együttműködés és a közös elkötelezettség döntő szerepét a fenntartható változás felgyorsításában. Mára 35 000-nél is több textil- és bőripari vállalat rendelkezik az OEKO-TEX® független vizsgálóintézetei által kiadott tanúsítványokkal és termékcímkékkel.

Az OEKO-TEX® több mint 50 000 tanúsítványt és címkét adott ki 2023. július 1. és 2024. június 30. közötti időszakban  - ez 22%-os növekedést jelent az előző pénzügyi évhez képest.  

Először fordul elő az, hogy az OEKO-TEX® ECO PASSPORT tanúsítvánnyal rendelkező vegyipari termékek száma meghaladja a 40 000-et. Ez tükrözi az iparág egyre növekvő elkötelezettségét a tisztább és biztonságosabb textil- és bőrgyártás iránt. Az ECO PASSPORT tanúsítvánnyal rendelkező vegyi anyagok megfelelnek a globális szabályozásoknak, beleértve a REACH irányelv XVII. és XIV. mellékletét, az ECHA jelöltlistáját és az amerikai CPSIA-t is. A tanúsítást a ZDHC is elismeri az MRSL megfelelőségének bizonyítékaként az 1-3. szintek esetében. 

Az ellátási lánc nyomonkövethetőségével szemben szigorú követelményeket támasztó és 2023-ban bevezetett OEKO-TEX® ORGANIC COTTON tanúsítvánnyal rendelkező első termékek 2024 januárjában kerültek a piacra. A génmódosított szervezetekre vontakozó határérték 10%-ról 5%-ra csökkent, ez a tisztasági és minőségi követelmények jelentős szigorítását jelenti. 

Ahogy a szabályozási kihívások fokozódnak, az OEKO-TEX® is folyamatosan módosítja tanúsítványait, hogy azok megfeleljenek a változó követelményeknek. Az amerikai CERCLA per- és polifluorozott alkil-anyagokra (PFAS/PFC) vonatkozó tilalmának kezelése érdekében az OEKO-TEX® proaktív intézkedéseket hozott ezen anyagok szándékos használatának általános tilalma érdekében. Az európai átvilágítási irányelv (CSDDD) és más ellátási láncra vonatkozó követelmények teljesítéséhez az OEKO-TEX® bevezette az OEKO-TEX® RESPONSIBLE BUSINESS tanúsítványt, amely támogatja a vállalatokat az átvilágítási kötelezettségek teljesítésében a textil- és bőrszövetek teljes ellátási láncában.

 

További információ itt olvasható